Soul Group - Kydonia - English - Rezervasyon - Ana Sayfa
Ortaköy
E-Bültenler
Banyan'dan Lezzetli Notlar..

Sayı 1: Ocak 2008
Konu: Kaffir Lime

Herkese, lezzetli bir 2008 dilerim.

2008’de Banyan'daki yeniliklerden biri de sizlerle paylaşacağımız 'Lezzetli Notlarımız' olacak.

Bu notlarımızın amacı, sizlerle hem Banyan'da olup bitenleri, hem bazı enteresan tecrübelerimizi paylaşmak...

Bugün konumuz 'Kaffir Lime'. Bundan dört sene evvel, hayatımda hiçbir anlamı olmayan bu yaprak parçası, bugün bizim hayatımızda çok özel bir yere oturmuş durumda. Bilmeyenleriniz için, Kaffir Lime, bir tür yeşil limon. Ana vatanı Thailand. Yaprağı çok güzel kokuyor, yemeklere çok hoş lezzet veriyor. Bizdeki muadili defne yaprağı.

Thailand'da pazarlarda, her yerde bol miktarda, cüzi rakamlara bulmak mümkün. Yaprağın pek de itibarı yok buralarda.
Fakat birçok Uzakdoğu malzemesi gibi, Türkiye'de bulmak pek zor. Her az bulunan malzeme gibi de, yaprak karaborsada ve çok pahalı. Biz de ilk başlarda defne yaprağı ile idare edelim dedik. Ama olmadı. Yemek dünyasında, ufak detaylar büyük farklar yaratıyor. Biz de çaresiz yaprağın peşine düştük. Eskiden yurtdışına gidenlere parfüm, levis, timberland ısmarlardık. Şimdi, Kaffir Lime ısmarlıyoruz.

Biz restorancılığa soyunduğumuzdan beri, her keyif seyahatimiz adeta bir iş seyahatine dönüşüyor. Dışarıda her yediğimiz yemeğin sonunda, kendimizi tabakları ters çevirmiş markalarını kontrol ediyor, menüden notlar alıyor, fiyat karşılaştırması yapıyor ve hatta kendimizi çekiyor gibi yapıp, yemek fotoğrafları çekiyor buluyoruz. Eğer çok memnun kalmışsak, bazı menüleri de 'yürüttüğümüzü' itiraf etmek zorundayım.. Ama, Banyan'da birkaç kez, meşhur otellerin yabancı şeflerini, gelip yemek yedikten sonra menümüzü 'yürütürken' yakalayınca, bu işin bu sektörde 'racon' olduğuna karar verip, suçluluk hislerimden kurtuldum. Ayrıca 'menüsü yürütülen restaurant' mertebesine ulaştığımız için gurur duydum.

Neyse, iş düşünmeden tatil yapamamaktan bahsediyordum. En son Bangkok seyahatimizde, biz yine, müze, saray, tapınak gezeceğimize, Pazar gezmeye başladık. Yerlerdeki orkideler, envai çeşit baharat, tropikal meyveler, kokular, dönen pazarlıklar, herşey muhteşem. Karşımıza bedava denecek fiyatlarla Kaffir lime yaprağı çıkınca, altın bulmuş gibi, dayanamadık, sırtlandık, dalları ile beraber, neredeyse bir ağacın yaprağını otelimize getirdik. Oldukça şık olan otel lobisine, sırtımızda yapraklarla girdik. Eşim Cem'i 'Hiçbirşey olmamış gibi davran, ne var canım, alışveriş yapmış turistleriz işte' diye rahatlattım. Ama, arkama bakıp o şaşkın bakışlarla karşılaşınca çok ama çok utandığımı itiraf etmem lazım. O geceyi, otel odasında Kaffir Lime yaprağı ayıklayarak geçirirken, Cem'le hem gülmekten yerlere yattık, hem de sadece 2 günümüzden birini bu şekilde harcadığımız için kendi kendimize kızdık ve bir daha keyif seyahatlerimizde iş yapmayacağımız konusunda söz verdik.

Taa ki, ertesi gün, o çok özel, almazsak içimizde kalacak, rüyamıza girecek, Banyan'ın çaydanlık koleksiyonuna çok yakışacak 'çaydanlık'ları bulana kadar... Şimdi, her sipariş edilen Tom Yum Kung çorbasını (Hindistan cevizi sütlü, galangallı, kafir lime yapraklı Thailand'ın meşhur çorbası), Chatucak şiş tavuğu, yeşil körili dana etini görünce, gözümde stoktan eksilen bir yaprak beliriyor, içim sızlıyor. Ama siz bana bakmayın, kursağınızda kalmasın, afiyet olsun.

Bu arada, Nişantaşı Banyan'ın yeni menüsündeki Bali usulü mini mangalda satayları tavsiye ederim. Bu mini mangalları da aynı seyahatimizin devamında, yaprakların ve çaydanlıkların yanında, 'bu son bu son' diyerek taşıdık. Masanıza, mini mangal geliyor, üzerinde şişte tavuklu, etli, ördekli, deniz mahsüllü satayları kendiniz yapıyorsunuz. Allahtan bu mangallar kullandıkça bitmiyor, gönül rahatlığı ile sipariş verebilirsiniz.

Hayatımızdaki diğer önemli yaprak da muz yaprağı. Onu da başka bir yazıda sizlerle paylaşacağım.

 

Kısa kısa haberler..

Banyan’nın web sitesini yeniledik. www.banyanrestaurant.com
Fotoğraflar, menüler, haberler, herşey bulabilirsiniz.

Nişantaşı'na, açık büfe 'Noodle Bar'ı kurduk. Sizin seçtiğiniz malzemelerle, Thai aşçımız Mai, arzu ettiğiniz şekilde 'noodle'ı sizin önünüzde yapıyor.

Geçen hafta, özel bir grup daveti için kurduğumuz brunch büfemiz çok beğeni topladı. Nişantaşı özel Pazar brunch partileriniz için çok uygun.
Ortaköy Banyan'ın şömine başı muhabbetleri de çok keyifli geçiyor. Soğuk havaya rağmen, battaniyelerimize sarılıp, açık hava şöminesinin etrafında yemek sonrası sıcak şarap ve boğaz keyfi yapıyoruz…

Ortaköy ve Nişantaşı Banyan ile ilgili görüşlerinizi, önerilerinizi, tecrübelerinizi paylaşırsanız çok seviniriz.

Tüm Banyan ekibi adına, Aslı Durukan Pasinli, Banyan Restaurant, Yönetici Ortağı